Kemiönsaari, Kemiö, Sjölax

Sjölax on matala peltoaukeiden ympäröivä merenlahti. Se tunnetaan lähinnä alkusyksystä alueelle kerääntyvistä merihanhista, joita on enimmillään ollut yli 5000 kerrallaan. Tavallisesti syksyn suurin hanhikerääntymä vaihtelee 1500─3000 välillä.

Sjölaxin merenlahti toimii hanhien, sorsien ja kahlaajien muutonaikaisena levähdyspaikkana. Alkukeväällä lahdella ja pelloilla levähtää jonkin verran joutsenia ja hanhia, parhaimmillaan määrät nousevat parin sadan yksilön paikkeille. Nämä ovat lähinnä kanada- ja merihanhia, joukossa yksittäisiä metsä- ja valkoposkihanhia tai harvinaisempana tundrahanhi. Aikoinaan lahdella näkyi kesäisin useamman sadan linnun kokoinen telkkien sekä tukka- ja punasotkien sulkasatoparvi, mutta viime vuosina ne ovat vähentyneet. Heinäkuun alussa paikalle alkaa kerääntyä merihanhia, suurimpien kerääntymien ajoittuessa heinä─elokuun vaihteeseen. Samoihin aikoihin paikalla viihtyy usein myös useampi kymmenen räyskää ja pitkälti toistasataa töyhtöhyyppää. Myös taveja lahdella levähtää muuttoaikaan yli sadan linnun parvina, ja haapanoita sekä jouhisorsia näkyy kymmenittäin. Kahlaajien määrä riippuu vedenkorkeudesta ja säätilasta. Yleensä paikalla on vikloja sekä useimmiten myös joitakin sirrejä. Loppusyksystä Sjölaxissa näkee joutsenia, yksittäisiä uiveloita ja tietenkin merikotkia. Harvinaisuuksista mainittakoon punapäänarsku, rusokaulasirri, arohyyppä, pääskykahlaaja, silkkihaikara ja kapustahaikara.

Kulkuohjeet: Kemiön keskustasta, teiden 181 ja 183 risteyksestä jatketaan itään kohti Perniötä. 2,9 km jälkeen käännytään oikealle Elmdalintielle, jota ajetaan 1,8 km. Tämän jälkeen käännytään oikealle Sjölaxintielle ja 2,7 km jälkeen käännytään vasemmalle. Tie kulkee kartanon ja asuintalojen välistä traktorivajan ohi. 1,7 km ajomatkan jälkeen saavutaan peltojen tuntumassa sijaitsevalle tienlevennykselle, jonka reunassa on lehmien laidunaitaus. Auton voi pysäköidä tien laidassa olevalle levennykselle riittävän sivuun ajoradasta. Lehmien laidunalueella kulkee koivikon läpi polku, joka johtaa niityn yli pienelle metsäiselle kallionlaelle, josta aukeaa näkymä lahdelle ja sen lietealueelle. Etäisyyttä Turusta Sjölaxiin on reilut 70 km. 

Huomioitavaa: Kartanon työkoneiden tulee päästä liikkumaan esteettä. Laidunaitauksen sähköpaimen täytyy aina sulkea laidunalueelle mentäessä ja sieltä poistuttaessa. Isokokoinen karja tulee mielellään tekemään lähempää tuttavuutta. Syksyllä merenlahti on sorsastajien suosiossa. Alueella liikkuessa tulee käyttäytyä muut ihmiset huomioon ottaen. 

Pohjakartta: © Maanmittauslaitos 2017

 

 

(Tekstin luonnostelu: Henrik Lindholm)