Kaarina, Rauvolanlahti ja Vaarniemenkallio

Rauvolanlahden ruovikossa kulkee pitkospuut © Ina Tirri

Rauvolanlahti ja Vaarniemenkallio sijaitsevat Rauvolanlahden NATURA 2000 -verkoston alueella noin 5 km päässä Turun Tuomiokirkosta Turun ja Kaarinan kaupunkien rajalla.

Rauvolanlahden lintutorni on rakennettu 1990-luvulla ja lahdella pitkospuiden varrella sijaitsevat lintulavat 2000-luvun alussa. Vaarniemenkallion lintutorni rakennettiin myös 2000-luvun alussa.

Rauvolanlahdella on käyty katsomassa lintuja jo 1950-luvun lopulta lähtien. Silloin suosituin katselupaikka oli ns. lintukallio. Lahdella pesi 1950─60-luvuilla useita pareja töyhtöhyyppiä, tuulihaukka ja peltopyy. Nykyään lahdella pesii varsin runsaasti kerttusia ja joitakin vesilintuja. Säännöllisiin pesimälajeihin kuuluvat myös luhta- ja liejukana sekä ajoittain viiksitimali. Liejukanat löytyvät varmimmin Puhdistamon laskeutusaltaan ruovikosta. Kiikareilla pärjää, mutta kaukoputki on oivallinen apuväline, koska alueen kautta muuttaa myös jonkin verran petolintuja, hanhia ja kurkia.

Vaarniemenkalliolla ja lintutornilla on havainnoitu lintuja harvemmin. Ennen tornille pääsemistä on kavuttava yli 20 m korkean Vaarniemenkallion laelle jyrkkää polkua pitkin.  Tornista on erinomainen näköala, ja siellä kaukoputki on aivan ehdoton väline. Toisaalta koska torni on rakennettu lähinnä katselupaikaksi, niin se tärisee helposti portaissa kuljettaessa. Tornista voi seurata erityisesti suurten lintujen muuttoa, ja aikoinaan tornin viereisellä kalliolla käytiin seuraamassa arktisten vesilintujen iltamuuttoa.

Rauvolanlahden ja Vaarniemenkallion välissä on tammia kasvava lehto, luonnonsuojelualue, jossa havaitsee usein harmaapäätikan ja pikkutikan. Siellä on myös usein pesinyt lehtopöllö.

Harvinaisimmat alueella havaitut linnut ovat valkotäpläsinirinta, mustapäätasku, ruskosotka, avosetti, palsasirri, punakottarainen, isohaarahaukka, ruskouunilintu ja isovesipääsky.

Kulkuohjeet: Alueelle pääsee joko Turun kaupunkiin kuuluvalta Katariinanlaakson alueelta ulkoilureittejä ja pitkospuista pitkin tai ajamalla polkupyörällä tai autolla Uudenmaantietä (vt. 110), Kairiskulmantietä ja Pyhän Katariinantietä pitkin Rauvolantielle tai Uudenmaantietä, Kurkelantietä ja Pyhän Katariinantietä pitkin Rauvolantielle. Sitä ajetaan joko juuri ennen vanhaa Rauvolan jätevedenpuhdistamoa sijaitsevalla autojen P-paikalle tai Turun Suunnistajat ry:n seuramajan vieressä olevalle P-paikalle Vaarniemenkallion juurelle.

Lintutornien sijainnit. Pohjakartta: © Maanmittauslaitos 2016

 

(Teksti: Jouni Saario)