Jurmon lintuasema

Koronavirus aiheuttaa rajoitustoimia lintuasemallekin

 

Koronavirusepidemia aiheuttaa haasteita myös Jurmon lintuaseman toiminnalle. Tilanne voi muuttua lyhyelläkin varoitusajalla vielä vaikeammaksi, jolloin saareen ja sitä kautta asemalle pääsy saattaa estyä. Joudumme asemalla olijoiden altistumisriskin pienentämiseksi myös rajoittamaan aseman miehitystilannetta majoituskapasiteettia pienemmäksi. Tällöin etusijalla ovat pitkäaikaiset havainnoijat/rengastajat, jotta aseman vakiohavainnointi saadaan suoritettua, ja lyhytaikaisia havainnointijaksoja voidaan joutua perumaan tai varauksia jättää hyväksymättä. Varausten mahdollisista peruutuksista ilmoitetaan kyseisille havainnoijille heti, jos tarve siihen ilmenee.

Varustamolta on 18.3.2020 varmistettu, että kulkeminen lintuasemalle yhteysalusta käyttäen on yhä sallittua. Asemalle tulemisessa on kuitenkin huomioitava seuraavat seikat:

- Jos sinulla on mitään flunssaoireita, älä tule asemalle. Jos epäilet altistuneesi koronalle, jätä tulematta.

- Jos kuulut riskiryhmään, älä tule asemalle. Tämä tarkoittaa esimerkiksi yli 70-vuotiaita.

- Suurin riski altistua itse ja altistuttaa muita on yhteysaluksella, etenkin pienikokoisen m/s Kökarin liikennöidessä. Suosi hiljaisia vuoroja (muut kuin pe ja su) ja jos suinkaan mahdollista, vietä matka kannella muista matkustajista erillään.

- Muista hyvä käsi- ja muu hygienia, esimerkiksi käsidesin käyttö. Vältä parhaasi mukaan turhaa läheisyyttä muiden laivalla tai asemalla olijoiden kanssa.

 

Nämä ohjeet ovat voimassa näillä näkymin ainakin 13.4. saakka, mutta voi olla, että poikkeustilanne jatkuu koko kevään ajan. Ilmoitamme mahdollisista muutoksista toimintatapoihin. Toivomme, että tilanne rauhoittuu mahdollisimman pian.

Asumistasoltaan ja varustukseltaan Suomen parhaaksi kehuttu lintuasema sijaitsee Saaristomeren eteläreunalla, Paraisten (Korppoon) Jurmon saaressa. Hiekkaisen ja somerikkoisen maaperän takia sekä maisema että kasvillisuus ovat omaleimaiset. Tämä houkuttelee saarelle ja sitä ympäröiville vesialueille monipuolisen linnuston.

Julkisen liikenteen piiriin kuuluva yhteysalus m/s Eivor kulkee Paraisten Pärnäisten ja Jurmon välillä useimpina viikonpäivinä. Viikonloppuretki perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään on mahdollinen. Paluumatkapäivänä tulee soittaa alukselle Eivorin lähtiessä Utöstä, jotta se poikkeaa Jurmossa. Pärnäisten ja Turun välillä kulkee Korppoon ja Houtskarin linja-autoja yhteysaluksen aikatauluihin sopien.

Lintuasemakäyttöön suunniteltu 50 neliömetrin hirsitalo on valmistunut vuonna 2002. Asemalla on sähkö ja peruslämpö (noin +10 astetta). Asumislämpö hankitaan puuta polttamalla. Keittiössä on jääkaappi, induktioliesi, mikroaaltouuni sekä tarpeelliset keittiökapistukset ja ruokailuvälineet. Sauna sijaitsee asemarakennuksessa. Juomavesi haetaan pienen matkan päästä kaivosta Mattsonin pihakaivosta.

Sänkyjä patjoineen, peittoineen ja tyynyineen on seitsemälle miehittäjälle. Lakanat ja tyynyliina pitää tuoda mukanaan.

Asema on perustettu vuonna 1962. Jo toiminnan alkupuolelta asti on hoidettu tiettyjä vakioituja laskentoja. Nykyään pakollisia ovat 1.3.–15.11. välisenä aikana kaksituntinen aamumuuton tarkkailu saaren lähes korkeimmalla kohdalla sekä saaren parhaat kahlaaja- ja vesilinturannat kiertävä länsireitti. Länsireitti sijaitsee Saaristomeren kansallispuiston rajoitusosassa, jonne 1.4.–31.7. pääsee erikoisluvalla 1–3 lintuaseman miehittäjää laskemaan reitin. Mikäli resursseja riittää, lasketaan saaren itäpään parhailla alueilla kiertävä itäreitti. Pakollisten vakioiden jälkeen, talvikaudella koko päivän, retkeily on vapaata.

Jurmon lintuasemallla koottua aineistoa on käytetty useissa tutkimuksissa. Viime vuosien maineikkain julkaisu lienee Suomen rengastusatlas. Lisätietoa löytyy osiosta "julkaisuluettelo".

Aseman varaukset ja tiedustelut:  jurmo (ät) tly.fi

Huomaathan, että päämuuttoaikoina (1.4.–5.6. ja 1.9.–31.10.) asemalla majoittumisen edellytyksenä on asemarutiinien suorittamiseen riittävät määritystaidot. Muina vuodenaikoina tämä ei ole ehdotonta, mikäli asemalla on ainakin yksi rutiineista suoriutuva henkilö.

 

Asemamaksu kattaa oleskelun kestosta riippumatta kalenterivuoden.

Jurmon lintuaseman asemamaksut ovat:

TLY:n jäsen 24 €

TLY:n jäsenen mukana majoittuva 10 vuotta täyttänyt perheenjäsen 24 €

Muu miehittäjä 36 €

Asemamaksusta on vapautettu:

TLY:n nuorisojäsen

TLY:n jäsenen mukana majoittuva alle 10-vuotias perheenjäsen

Aseman ainaismaksun rakennushankkeen yhteydessä suorittanut

 

Asemamaksu suoritetaan

tilille FI58 2341 1800 0045 35, saaja: Turun Lintutieteellinen Yhdistys r.y. Viestikenttään: omaetunimi omasukunimi    Jurmo   maksettava vuosi

 

Asemanhoitaja Jorma Hellstén 040 562 8890

Asemanhoitaja, rengastusvastaava Kim Kuntze 050 343 2181

 

 

 

Uusimmat Jurmon uutiset Facebookissa

Oletko käynyt Jurmossa

Oletko käynyt Jurmossa?

Kyllä 
58% 58% 
En 
27% 27% 
Kanada 
14% 14%