Jurmon lintuasema

Jurmon Ukulitaulu
Jurmon Ukuli. Taulun tekijä Krister Öhman. Konservointi ja kuva Jessica Koivistoinen.

Asumistasoltaan ja varustukseltaan Suomen parhaaksi kehuttu lintuasema sijaitsee Saaristomeren eteläreunalla, Paraisten (Korppoon) Jurmon saaressa. Hiekkaisen ja somerikkoisen maaperän takia sekä maisema että kasvillisuus ovat omaleimaiset. Tämä houkuttelee saarelle ja sitä ympäröiville vesialueille monipuolisen linnuston.

Julkisen liikenteen piiriin kuuluva yhteysalus m/s Utö kulkee Paraisten Pärnäisten ja Jurmon välillä useimpina viikonpäivinä. Viikonloppuretki perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään on mahdollinen. Paluumatkapäivänä tulee soittaa alukselle m/s Utön lähtiessä Utöstä, jotta se poikkeaa Jurmossa. Pärnäisten ja Turun välillä kulkee Korppoon ja Houtskarin linja-autoja yhteysaluksen aikatauluihin sopien.

Lintuasemakäyttöön suunniteltu 50 neliömetrin hirsitalo on valmistunut vuonna 2002. Asemalla on sähkö ja peruslämpö (noin +10 astetta). Asumislämpö hankitaan ilmalämpöpumpulla tai toissijaisesti puuta polttamalla. Keittiössä on jääkaappi, induktioliesi, mikroaaltouuni sekä tarpeelliset keittiökapistukset ja ruokailuvälineet. Sauna sijaitsee asemarakennuksessa. Juomavesi haetaan pienen matkan päästä kaivosta Mattssonin pihakaivosta.

Sänkyjä patjoineen, peittoineen ja tyynyineen on seitsemälle miehittäjälle. Lakanat ja tyynyliina pitää tuoda mukanaan.

Asema on perustettu vuonna 1962. Jo toiminnan alkupuolelta asti on hoidettu tiettyjä vakioituja laskentoja. Nykyään pakollisia ovat 1.3.–15.11. välisenä aikana kaksituntinen aamumuuton tarkkailu saaren lähes korkeimmalla kohdalla sekä saaren parhaat kahlaaja- ja vesilinturannat kiertävä länsireitti. Länsireitti sijaitsee Saaristomeren kansallispuiston rajoitusosassa, jonne 1.4.–31.7. pääsee erikoisluvalla 1–3 lintuaseman miehittäjää laskemaan reitin. Mikäli resursseja riittää, lasketaan saaren itäpään parhailla alueilla kiertävä itäreitti. Pakollisten vakioiden jälkeen, talvikaudella koko päivän, retkeily on vapaata.

Jurmon lintuasemallla koottua aineistoa on käytetty useissa tutkimuksissa, ja tuoreeltaan asema-aineisto on koottu yksiin kansiin Jurmon linnut -kirjaksi. Lisätietoa löytyy osiosta "julkaisuluettelo". Kirjasta löytyy lisätietoja ja ostovihjeet täältä.

Aseman varaukset ja tiedustelut:  jurmo (ät) tly.fi

Huomaathan, että päämuuttoaikoina (1.4.–5.6. ja 1.9.–31.10.) asemalla majoittumisen edellytyksenä on asemarutiinien suorittamiseen riittävät määritystaidot. Muina vuodenaikoina tämä ei ole ehdotonta, mikäli asemalla on ainakin yksi rutiineista suoriutuva henkilö.

 

Asemamaksu kattaa oleskelun kestosta riippumatta kalenterivuoden.

Jurmon lintuaseman asemamaksut ovat:

TLY:n jäsen 30 €

TLY:n jäsenen mukana majoittuva 10 vuotta täyttänyt perheenjäsen 30 €

Muu miehittäjä 45 €

Ei-majoittuvan bongausmaksu (Bongariliiton jäsenille) 30 €

Asemamaksusta on vapautettu:

TLY:n nuorisojäsen

TLY:n jäsenen mukana majoittuva alle 10-vuotias perheenjäsen

 

 

Asemamaksu suoritetaan

tilille FI58 2341 1800 0045 35, saaja: Turun Lintutieteellinen Yhdistys r.y. Viestikenttään: omaetunimi omasukunimi    Jurmo   maksettava vuosi

 

Asemanhoitaja Aapo Sirén 0400 982 792

Asemanhoitaja, rengastusvastaava Kim Kuntze 050 343 2181

Asemanhoitaja, talkkari Kari Degerstedt 045 2330 954

Jurmon lintuasematoimikunta asematoimikunta (ät) tly.fi

Toimikunnan jäsenet:

Sebastian Andrejeff
Jorma Hellstén
Jari Helstola
Masi Kopsa
Kim Kuntze
Juha Kylänpää
Jyrki Normaja
Ohto Oksanen
Aapo Sirén
Pekka Toola

 

 

 

Uusimmat Jurmon uutiset Facebookissa

Oletko käynyt Jurmossa

Oletko käynyt Jurmossa?

Kyllä 
18% 18% 
En 
9% 9% 
Kanada 
72% 72%