På svenska

Jurmo fågelstation har grundats och fortfarande opereras av Åbo Ornitologiska Förening. Den ligger i södra Skärgårdshavet på Jurmo, Korpo.  Jurmo har ett unikt landskap och en rik flora. Mycket varierande biotoper på ett relativt litet område lockar stora mängder av fåglar – både individer och arter – för att rasta, beta och häcka på själva Jurmo och mindre kloter och stenar kring ön.

Det är lättast att nå Jurmo med fartyget m/s Eivor, som trafikerar mellan Pärnäs och Utö. Det finns ingen passageraravgift. Tidtabellen hittar du lättast genom länken “Kulkuyhteydet”. I Pärnäs finns det ett parkeringsområde för privata bilar. Dessutom är Pärnäs brygga en av skärgårdsbussarnas hållplatser.

Fågelstationen ligger i Jurmo by, nära kapellet. Den är utrustad med sju sängar, ett kylskåp, gasköket och, givetvis, bastun. Om basvärmen inte räcker till, kan stationen värmas upp med vedspisen.

För att stanna vid stationen behöver man endast proviant och lakan med dynvar. En brunn för dricksvatten ligger i närheten.

Jurmo fågelstation samlar vetenskapligt nyttig och användbar data för ekologisk forskning. Således krävs en grundläggande förmåga att artbestämma fåglar. De viktigaste rutinerna mellan början av mars och mitten av november innebär sträckräkning för två timmar genast efter soluppgången och rastfågelräkning längs den sk. västerrutten på nationalparkens begränsningsområde, ofta den fågelrikaste delen av ön. Om tiden och resurserna tillåter, borde också österrutten taxeras. Andra intressanta ställen kan sedan granskas efter rutinerna. På vintern borde alla de få timmarna av dagsljus nyttjas för att observera fåglar på och kring ön.

Jurmo fågeldata har använts i flera vetenskapliga publikationer, på sistone gällande klimatforskning. Jurmo obsar har också haft en betydlig roll i monografier Rödlistan av Finlands hotade arter (2010) och Fåglar i Egentliga Finland (2003).

Att bemanna fågelstationen börjar bakom länken “Varaustilanne” som visar kalendern med r (för ringmärkare) och m (för andra observatörer). Av de sju platserna två har reserverats för ringmärkare under vår- och höstsäsongen. Hittar du en ledig period och har du då tid och intresse att delta i stationsrutiner, kontakta stationsvärden <jurmo(at)tly.fi> och ha din reservering bekräftad.

Notera, att det finska ringmärkningstillståndet behövs för att fånga och ringmärka fåglar på Jurmo. Har du ett sånt tillstånd, mejla <jurmo ät tly.fi> för mer detaljerade instruktioner.

Stationsavgiften är 36 euro och giltig för ett kalenderår oberoende av antalet nätter du stannar på stationen. Avgiften bör betalas genast efter årets första besök till konto: IBAN FI58 2341 1800 0045 35, mottagaren Jurmo fågelstation.