Kemiönsaari, Dragsfjärd, Björkboda

Björkbodan peltoaukeat sijaitsevat noin 14 km päässä Kemiön keskustasta Taalintehtaan suuntaan. Peltoaukealla on muutonseurantaan sopiva mäki, jossa seistessään ei häiritse maanviljelyä, eikä Taalintehtaaseen vievän tien melukaan kantaudu sinne.

Paikka on linnustollisesti hyvä läpi vuoden. Alkukeväällä pellot keräävät joutsenia, hanhia, kiuruja ja töyhtöhyyppiä. Kesällä mäennyppylälle kuuluu luhta- ja ruokokerttusia samalla kun taivaalla kiertelee nuolihaukkoja ja merikotkia. Syksyllä paikka on ehkä parhaimmillaan. Alkusyksyn keltavästäräkki- ja metsäkirvismuutto vaihtuu vähitellen peippolintujen muutoksi, kurjilla on yleensä useampi hyvä muuttopäivä, ja paikka on otollinen myös petolintumuuton havainnointiin. Talvella paikka on tietenkin hiljaisimmillaan, mutta säästä ja ravintotilanteesta riippuen siellä saattaa viihtyä yksittäinen uuttukyyhky ja Carduelis-sukuun kuuluvien siemensyöjälintujen parvi tai vaikka isolepinkäinen puun tai pensaan latvassa. Saattaapa taivaalla kaarrella meri- tai jopa maakotkakin.

Harvinaisuuksia paikalla on nähty runsaasti vuosien varrella. Arosuohaukka on nykyisin jokavuotinen, ja niittysuohaukka sekä haarahaukka nähdään lähes vuosittain. Sepelrastaita on joskus näkynyt useampi kerrallaan, kuten myös kattohaikaroita. Sekä kiljukotkasta että pikkukiljukotkasta on useampikin havainto. Muiden harvinaisuuksien lista on pitkä: mm. punapäänarsku, käärmekotka, iso- ja nummikirvinen, arotasku ja punakottarainen.

Pohjakartta: © Maanmittauslaitos 2017

Kulkuohjeet: Kemiön keskustasta, teiden 181 ja 183 risteyksestä ajetaan länteen päin Taalintehtaan suuntaan. 13,2 km jälkeen, noin 250 metriä Neste-huoltoaseman jälkeen, käännytään oikealle Finnhovantielle. Sitä ajetaan 350 m ja käännytään vasemmalle peltotielle, joka vie peltoaukean keskellä sijaitsevalle mäelle. Paikan päällä on parikin ohjetaulua auton pysäköimiseen. Mäennyppylälle vievä tie on kapea ja maanviljelijöiden käytössä, joten autoja ei saa pysäköidä tielle. Myös Finnhovantie on kapea. Matkaa Turusta kertyy vajaat 80 km.  

 

 

 

 

(Tekstin luonnostelu: Henrik Lindholm)