Kemiönsaari, Dragsfjärd, Ölmosin uimaranta

Ölmosin uimaranta soveltuu lähinnä talvi- ja kevätretkeilyyn. Se sijaitsee Dragsfjärdin kirkonkylästä noin 6 km länsi-luoteeseen, ja on osa Gullkronafjärdin pohjukkaa Saaristomeren Kansallispuiston laitamilla. Kesällä uimaranta on kohtalaisen suosittu lomanviettokohde. Matkaa Turusta on vajaat 90 km.  

Talvella, niin kauan kuin meri pysyy avoinna, paikalla näkyy usein pilkkasiipiä sekä joskus alleja ja mustalintujakin. Näitä havaitaan myös keväisin. Joutsenia ja merikotkia havaitsee käytännössä aina, ja lokit kiertelevät alueella. Harvinaisuutena joukosta voi löytää pikkulokin tai jopa pikkukajavan. Kevätmuuttoaikaan muutamia silkkiuikkuja ja härkälintuja levähtää lahdella. Toukokuussa voi nähdä yksittäisiä arktisten kahlaajien tai hanhien muuttoparvia matkalla tundralle. Ölmos on myös Kemiönsaaren pääsaaren varmin paikka riskilän havaitsemiseen. Reunametsissä viihtyy usein isokäpylintuja. Paikalla nähtyihin harvinaisuuksiin kuuluvat mm. amerikanjääkuikka ja riuttatiira.

Kulkuohjeet: Kemiön keskustasta, teiden 181 ja 183 risteyksestä jatketaan länteen kohti Taalintehdasta. 18,2 km jälkeen käännytään oikealle Kirkonkyläntielle (tie 1830), jota ajetaan 2,5 km ennen kuin käännytään oikealle Ölmosintielle. Tätä tietä kuljetaan 4,6 km, kunnes hiekkaranta aukeaa tien oikealla puolella. Paikalla on levennys, jossa on runsaasti pysäköintitilaa. Merelle näkee hyvin myös kävelemällä länteen, ns. Grunduddenin yli Ölmosfjärdenille. Uimarannan varustukseen kuuluu yleinen ulkokäymälä.

 

Pohjakartta: © Maanmittauslaitos 2017

 

 

(Tekstin luonnostelu: Henrik Lindholm)