Koskikara

Koskikara on BirdLife Suomen vuoden laji vuonna 2016. Pesimäaikaiset kartoitukset hoidettiin kesällä 2016, ja talven 2016/17 aikana pyritään selvittämään meillä talvehtivien karojen määrä. Koko hankkeen tavoitteena on hankkia lisää tietoa koskikaran kannankehityksestä. Lajin epäillään valitettavasti olevan taantumassa. Tarkoituksena on tehdä kattavat selvitykset kaikilla virtavesikohteilla TLY:n alueella jaksolla 4.–12. helmikuuta 2017, johon sisältyy kaksi viikonloppua.

Kaikki havainnot koko talvikaudelta ilmoitetaan Tiiraan (www.tiira.fi) mahdollisimman tarkkojen paikkatietojen kera. Retkeile ja havainnoi siis ahkerasti kaikkien koskikaralle soveltuvien vesistöjen äärellä läpi koko talven ja ilmoita kaikki havaintosi Tiira-tietokantaan. Myös nollahavainnot ovat olennaisia. Lisätiedoksi tulisi merkitä tunniste ”karalaskenta” sekä mielellään myös kuvaus kartoituksen kattavuudesta, esimerkiksi seuraavaan tapaan: ”Puron molemmat rannat kävelty läpi Pöppöläntien sillalta Pöppölänjoen luusualle ja takaisin”. Kellonaikojenkaan kirjaaminenkaan ei ole pahitteeksi, jolloin myös havainnoinnin kestosta jää dokumentti.

Varauslistaa kannattaa hyödyntää, jotta itse kukin voisi käyttää arvokkaat retkipäivät ja valoisat tunnit mahdollisimman tehokkaasti ja vältetään turhat päällekkäisyydet. Listan kohteet ovat aiemmin tunnettuja karapaikkoja. Varauslista löytyy täältä.

Kaikki varatut ja edelleen varattavissa olevat paikat (tilanne 2.2.) näkyvät täällä.

Projektivastaavana toimii Turkka Kulmala. Mahdolliset kysymykset voi lähettää osoitteeseen                  koskikara (ät) tly.fi. Antoisia kararetkiä!