TLY:n 202020-kisa

 

Mitä lintulajeja löydät 20 kilometrin säteellä koti- ja/tai kesäosoitteestasi vuoden 2020 aikana? Osallistu kaikille avoimeen TLY:n 202020-kisaan – leppoisaan ja silmiä avaavaan lähiretkeilyyn kannustavaan lajilaskentakisailuun!

202020-kisassa kisa-alue on ympyrän muotoinen, ja sen keskipisteenä on kisaajan kotiosoite tai vastaava, pysyvä "kotipesä", esimerkiksi kesämökki. Tästä alue ulottuu 20 kilometriä kaikkiin suuntiin. Jokaisen kisaajan kisa-alue on siis erilainen (elleivät kisailijat sitten satu asumaan samassa osoitteessa). Jos haluat, voit osallistua kisailuun myös kahdesta eri "kotipesästä" – tietenkin niin, että kummastakin osoitteesta muodostuu oma listansa. Säännöistä (alla) löydät linkin ja ohjeita kisa-alueesi määrittelyyn.

Tervetuloa mukaan!

 

SÄÄNNÖT JA OHJEET:

KISA-AIKA

1.1.2020–31.12.2020

KISA-ALUE

20 kilometrin säteellä omasta "kotipesästä" muodostuva, TLY:n toimialueelle sijoittuva ympyrä.

Oman kisa-alueensa saa piirrettyä kartalle helposti esimerkiksi täällä: https://www.mapdevelopers.com/draw-circle-tool.php
1) Kirjoita "kotipesäsi" osoite kohtaan "address" (esim. Kotikatu 10)
2) Kirjoita "Radius"-laatikkoon luku 20 ja vaihda ko. laatikon viereiseen kohtaan yksiköksi "KM"
3) Klikkaa näiden laatikoiden alapuolelta kohtaa "New circle", jonka jälkeen kisa-alueesi ilmestyy kartalle. (Huomaa, että tämä ympyrä liikahtaa helposti, jos siihen sattuu klikkaamaan hiirellä).
(Vastaavia muitakin palveluita löytyy verkosta, ja niitä voi käyttää yhtä lailla; ns. vanhan koulun mallilla ympyränsä voi tietenkin piirtää myös paperikartalle harpilla!)

Mikäli kotipesäsi on TLY:n toimialueen laitamilla, jää kisa-alueeksesi vain se osa ympyrästä, joka on TLY:n toimialueella.

Jos muutat kisavuoden aikana toiseen osoitteeseen, voit joko (1) jatkaa kisan loppuun entisellä ympyrällä tai (2) aloittaa kokonaan uuden lajilistan keräämisen uudesta osoitteestasi (=uusi kotipesä).

TULOSTEN ILMOITTAMINEN JA SEURANTA

Omat pinnat ilmoitetaan Tringan pinnakisapalvelussa, osoitteessa: tringa.fi/kisa, jossa voit selailla myös muiden osallistujien listoja ja seurata kisatilannetta.
– Rekisteröidy ensin pinnakisapalveluun ko. osoitteessa (tai jos olet käyttänyt palvelua muiden kisojen kohdalla, kirjaudu sisään olemassa olevilla tunnuksillasi).
– Sisäänkirjautumisen jälkeen valitse etusivulta kisa: "TLY:n 202020-kisa".
– Täytä osallistumislomakkeelle nimesi ja "kotipesäsi" sijainti (esim. "Turku, keskusta" tai "Parainen, Petteby" on riittävä, tarkkaa osoitetta ei tarvitse ilmoittaa).
– Osallistumislomakkeen loppuun lisäät havaitsemasi lajit: täydennä listaa kisan edetessä. On toivottavaa, että kisaajat kirjaavat pinnojaan "tasaisen tappavaan tahtiin". Spontaanisti havaitsemasi lajit, kulkemasi kilometrit ja käyttämäsi ajan voit täyttää niin halutessasi. Samalla lomakkeella voit myös muuttaa tietojasi, jos esimerkiksi kirjasit kotipesäsi vahingossa väärin tms.

Huomaa, että pinnakisapalveluun kirjatut havainnot eivät kerrytä TLY:n havaintoarkistoa, joten on erinomaisen hienoa, jos tallennat havaintosi Tiira.fi-havaintotietopalveluun! Rariteettikomitean ja TLY:n aluerariteettikomitean tarkastettavien listalle kuuluvista havainnoista tulee täyttää asianmukaiset ilmoitukset.

Niin sanotut kautta- tai vel-lajit (esim. hiiri-/mehiläishaukka, pikku-/isokäpylintu jne.) ilmoitetaan listalle vain, mikäli listaltasi puuttuvat molemmat lajiparin lajit. Kirjaa tällöin kauttalaji yleisemmän lajin kohdalle (esim. jääkuikka/amerikanjääkuikka kirjataan jääkuikan kohdalle jne.). Jos myöhemmin kisassa havaitset ja määrität lajilleen toisen ko. lajiparista, korvaa kauttalajin havainto tällä lajilla, eli poista vanha havainto ja lisää tilalle uusi.

“Spondet”-sarakkeeseen voit ilmoittaa spontaanisti havaitsemasi kisapinnat. Spontaani havainto tarkoittaa yksinkertaistetusti “ei bongattua” -havaintoa, eli lintua, joka on itse löydetty tai oman retkiporukan löytämä. Spontaanisti havaitusta lintuyksilöstä ei ole oletusarvoisesti ennakkotietoa.

EKOSARJAAN OSALLISTUMINEN

Ekosarjaan osallistutaan kirjautumalla pinnajärjestelmään (ks. yllä) ja kirjoittamalla oman nimen perään suluissa sana EKO – siis esimerkiksi Matti Meikäläinen (EKO).

Ekosarjaan osallistuvat voivat osallistua myös liikkumismuotojen puolesta rajoittamattomampaan kokonaiskisaan. Tällöin kisaaja joutuu kuitenkin – valitettavasti – luomaan kisasivuille itselleen toisen käyttäjätilin, ja kirjaamaan kokonaispinnat toiselle ja ekopinnat toiselle tilille. (Jos tämän tuplakirjautumisen kanssa tulee ongelmia, laita viestiä alla olevaan sähköpostiosoitteeseen).
 
Ekosarjassa sallitut liikkumistavat

Jotta lajin voi laskea ekopinnaksi, tulee matka kotipesästä havaintopaikalle ja takaisin olla tehty ilman moottoriajoneuvoja omin voimin. (Huomaa siis, että pinnat tule ikään kuin "viedä kotipesään", jotta ne voi kirjata). Sallittuja kulkuvälineitä ovat kaikki moottorittomat, kisaajan omin voimin liikuttamat välineet. Esimerkiksi hevosella ratsastaminen tai koiravaljakolla ajaminen – vaikka hevonen ja koira ovatkin moottorittomia – ovat siis nekin kiellettyjen liikkumistapojen listalla :)
Luonnollisesti myös osallistujan omasta kotipesästään käsin havaitsemat lajit ovat ekokisakelpoisia.

Tähän sääntöön on muutamia poikkeuksia:
– Sähköpyörän käyttäminen on kisassa kielletty, paitsi jos sähköpyörän käyttötarve on lääkärin toimesta todettu.
– Ns. maantielauttojen eli kaksi tieosuutta toisiinsa yhdistävien “lossien” käyttö on tämän kisan ekosarjassa sallittu. Yhteysalusten (esim. Eivor) käyttö on kuitenkin ekopinnasarjassa kielletty.

Mahdolliset kysymykset: totti.toiskallio (ät) gmail.com