Torniopastukset

TLY järjestää keväisin ja syksyisin lintutorniopastusta eri puolilla Varsinais-Suomea. Lintujen muuttoaikaan keväällä ja syksyllä opastamme Järvelän kosteikolla Littoisissa, Kaarinan Kuusistonlahden eteläisessä tornissa, Turun Friskalanlahden tornissa, Raisionlahden tornissa ja Uudenkaupungin Hiunjärvellä. Paikat ja opastuspäivät löydät taulukosta, joka julkaistaan tällä sivulla vähän ennen opastusten alkamista alkukeväällä ja -syksyllä. Paikat löydät karttalinkistä, joka aukeaa klikkaamalla paikan nimeä. Tietoa paikoista on myös toisaalla tällä sivustolla sivulla: Linturetkikohteet.

Paikalla olevan oppaan avustuksella on helppo tutustua kulloinkin paikalla olevaan linnustoon. Käymällä opastuskohteilla useamman kerran, saa lintujen muutosta ja siihen valmistautumisesta hyvän kuvan. Opastuksilla on säävaraus eli kovalla sateella opastusta ei järjestetä. Opastuksesta vastaavat Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen vapaaehtoiset oppaat, jotka kerromme näillä sivuilla ennen opastusten alkamista. Lisätietoja antaa Jenni Lindstedt, jennilindstedt40@gmail.com puh. 050-9667894

Järvelän kosteikko on tulviva peltoalue Littoistenjärven pohjoispuolella. Alueella lepäilee ja pesii monipuolinen rantalinnusto. Pysäköintipaikka sijaitsee Järveläntien ja Vanhan Littoistentien risteyksessä, josta on lyhyt kävelymatka Järveläntien varressa olevalle lintulavalle. Lintulava sopii myös liikuntarajoitteisille.

Kuusistonlahti on ruovikkoinen merenlahti, jonka rannalla on nyky-Suomessa poikkeuksellisen hieno iso laidunniitty. Lintutornin parkkipaikka on kohdassa jossa Fiskarintie tekee jyrkän mutkan oikealle pois pellon reunasta.

Friskalanlahti Hirvensalossa on ruovikkoinen merenlahti, jonka rannalla on laaja laidunniitty. Lahdelle voi saapua useaa eri reittiä. Friskalanlahdella opas on paikalla alla taulukossa kerrottuina aikoina.

Raisionlahden lintutornilta on hyvät näkymät matalan lahden vesialueelle ja rantaniityille. Tornille kuljetaan Nesteentien kevyen liikenteen väylältä lammaslaitumen poikki pitkin siltaa. Kunnostuksen jälkeen lahden linnusto on monipuolistunut ja havainnoitavuus parantunut. Vuoden mittaan lahdella havaitaan kaikki Suomessa säännöllisesti tavattavat kosteikko- ja rantalintulajit ja jokunen harvinaisuuskin. Harmaasorsa suosii lahtea kerääntymisalueena. Läheisten väylien liikenne haittaa ajoittain kuuluvuutta. Nesteentien varren paikoitusalueelle mahtuu puolisen tusinaa henkilöautoa. Tornisaarekkeesta on maanpinnan tasoltakin hyvä näkymä luoteen ja kaakon väliseen sektoriin.

Piikkiönlahden lintutorni purettiin pois huonokuntoisuuden vuoksi. Uutta odotellaan. Pysäköinti lintutornin ja tien 110 välissä olevassa metsäsaarekkeessa.

Uudenkaupungin Hiunjärvi tarjoaa etenkin keväällä ja alkukesästä  mukavaa katsottavaa kaikille linnuista kiinnostuneille. Järven pesimälajistoon kuuluvat muun muassa kurki. laulujoutsen ja härkälintu.  Kaislikon päällä voi nähdä liitelemässä ruoskosuohaukan ja kaulushaikarakin voi puhallella. Myös monet vesilinnut, kuten nokikanat suosivat järveä pesimäpaikkana.

Pettebyn lintutorni sijaitsee reilun 10 kilometrin päässä Paraisten keskustasta Pettebylahden rannalla, Simonbyntie 354 kohdalla.

Halikonlahden linnustolliset arvot perustuvat Viurilanlahteen hoidettuine rantaniittyineen, Halikonjoen suistoon ja entisiin jätevedenpuhdistamon altaisiin. Opastukset järjestetään esteettömän lintupolun varrella olevalla niin ikään esteettömällä lintulavalla. Kulku lavalle on helpointa Satamakadulta ennen Vuohensaaren pengersiltaa. Halikonlahdella opastukset järjestetään muista opastuksista poikkeavina viikonpäivinä ja kellon aikoina.