Oppaat

Seuraavat henkilöt toimivat TLY:n retkien ja opastusten oppaina:

Raimo Hyvönen

"Oma kiinnostukseni lintuihin alkoi, kun sain kymmenvuotiaana kummitädiltäni joululahjaksi K. E. Kivirikon Suomen Linnut -kirjan. Kiinnostus jatkui, kun osallistuin Turun Lyseon luontokerho Tähtimön toimintaan jopa puheenjohtajana. Retkeilimme kaikilla Turun ympäristön lintupaikoilla, ja jonkinlaisena huippusaavutuksenani retkeilyn saralla voitaneen pitää, kun luokkatoverini kanssa pyöräilimme Turusta Liminganlahdelle. Nykyisin retkeilen pääasiassa kesämökkini ympäristössä Yläneellä. Rengastan myös lintuja sekä Yläneellä että Ruissalossa. Retkioppaana olen toiminut muutaman vuoden, ja eläkeläisenä olen melko vapaa opastamaan missä ja milloin vain."

Arto Kalliola

"Olen notkunut lintujen kanssa jo kymmeniä vuosia ja yli kymmenen vuotta olen myös riehunut opettamassa ja opastamassa muitakin. Minulta saa kysellä varsinaisten opastusten ulkopuolellakin, ja lähetellä kuvia tunnistettavaksi. Vastaan jos osaan! Varsin usein olen rääkännyt kavereita apuna, jos en itse ole ollut varma. Näin aion menetellä jatkossakin. Puuhan pitää olla hauskaa myös oppaille. Lintukävelyt ovat todistaneet, että kyllä ne voivat olla jopa riemukkaita. Vanhoillekin parroille!"

Petri Laine

"Kun -79 tuttu biologian opettaja kysäisi, että kiinnostaako osallistua koulun luontokerhon toimintaan, en tiennyt, että koko elämäni olisi saanut uuden suunnan. Olen rahastonhoitajana ja lehden päätoimittajana tutustunut yhdistyksen toimintaan. Nykyään harrastukseni yhdistyspuoli tulee esille Ruissalon lintukävelyiden muodossa. Hienoin harrastushetkeni lienee osuminen keskelle allien ja mustalintujen päämuuttoa Porkkalanniemellä 80-luvun alkupuolella. Kaikkein hienointa on olla toukokuisena aamuna Paimionlahdella. Koleaan aamuun sekoittuu hyvän termospullokahvin tuoksu ja lintujen keskeytymätön äänimaailma. Vaikka olenkin "bongannut" useita elämänpinnoja, on uuden löytäminen - sponde - aina se "jokin". Nautin eniten "staijaamisesta" muuttokalliolla. Pinnoja on Suomesta reilut 300 ja kotikunnastani, Paimiosta, lähes 250."

Rauno Laine

Raunoa voi kutsua vanhaksi retkikonkariksi. Retkien vetäminen jatkuu edelleen, etenkin nykyisen asuinpaikan Uudenkaupungin luontokohteissa. Rauno opastaa muun muassa lintutorneissa sekä vetää myös paikallisen ympäristöyhdistyksen retkiä. Hän on myös TLY:n retkikummi. Pääkohteena retkillä ovat linnut, mutta muitakin luonnon ihmeitä toki havainnoidaan. Mottona se, että hyvä opas ja retkien vetäjä uskaltaa laittaa peliin myös oman persoonallisuutensa. Kuitenkaan viisampaa ei saa koskaan esittää kuin on.

Hannu Allonen

Matti Eloranta

Esko Gustafsson

Jorma Hellstén

Kauko Häkkilä

Olli Kanerva

Kim Kuntze

Jari Kårlund

Esa Lehikoinen

Jenni Lindstedt

Ari Linna

Heimo Mänty

Mikko Niemi

Mikael Nyman

Tarja Pajari

Kai Piikkilä

Leena Tervaportti

Petri Vainio

Petri Varjonen