Atlastiedote 7.5.2025

10.5.2025

Viimeisenä atlasvuonna hoidetaan lintuatlas tavoitteeseen!

Etelässä kaikki atlasruudut ja Pohjois-Lapissa 75 % atlasruuduista pitäisi selvittää tyydyttävästi. Tutustu ehdotukseen, mitkä pohjoisen ruudut selvitetään: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi.
Katveruutuja löytyy eri puolilta Suomea. Avun tarve on suurin Lapissa sekä etelässä alueilla, joilta on koottu retkipaketteja. Tutustu retkipaketteihin ja varaa omasi: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlaksen-retkipaketit-2025/. Lapin priorisoitujen ruutujen varaustaulukko löytyy sivulta: https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/. Samalta sivulta saat vinkkejä majoituksiin Lapissa.
Toukokuu on hyvää aikaa hoitaa kevätlajistoa atlakseen. Tiaiset ja rastaat ovat yhä äänessä, ja hyönteissyöjiä on saapunut. Välttäviltä ja satunnaishavaintojen ruuduilta puuttuu tavallisiakin lajeja, kuten varis, harakka ja västäräkki. Pystyisitkö käymään tällaisella ruudulla atlasretkellä? Yhdenkin atlasruudun nostaminen tyydyttäväksi on avuksi!

Ilmoita pian havaintosi ja retkiaikeesi!
Atlashavaintojen ilmoittaminen tuoreeltaan on erittäin tärkeää! Moni suunnittelee kesän retkiä tai on jo maastossa. Jos atlasruutu nousee tyydyttäväksi sinun havainnoillasi, muiden ei tarvitse sinne mennä. Vältytään turhalta työltä, kun tilanne on jatkuvasti ajan tasalla.
Päällekkäisen työn välttämiseksi ja atlaspanostuksen levittämiseksi on myös tärkeää, että ilmoitat atlaskoordinaattoreille (lintuatlas(AT)luomus.fi) matalalla kynnyksellä retkiaikeistasi Lapissa ja retkipakettien alueilla. Varaukset kirjataan nimikirjaimin varaustaulukkoon. Näin muut tietävät suunnata vapaille ruuduille.
Tutustu muiden atlasretkivinkkeihin (https://lintuatlas.fi/retkikokemuksia/) ja lähde rohkeasti atlasretkelle! Tarvittaessa kysele tutuilta heidän lintuhavainnoistaan ja ilmoita ne atlakseen.

Muuta ajankohtaista
Hae 18.5. mennessä Luomuksen Lapin atlastukea atlasretkeilyyn Lapin heikoimmilla alueilla: https://lintuatlas.fi/lapin-atlasretki/.
Vesilintulaskennat ovat meneillään. Laske vesistökohde, tietoja hyödynnetään atlaksessa: https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/vesilintulaskenta/.
Laske vakiolinja, jota ei ole atlaskaudella laskettu ja joka sijaitsee tyydyttävää heikommalla atlasruudulla (10 kpl jäljellä): https://lintuatlas.fi/alueet/.
Osallistu BirdLifen IBA-alueiden laskentoihin Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lisätietoja Tero Toivaselta: tero.toivanen(AT)birdlife.fi.
100 lintulajia -haasteen atlassarja jatkuu. Ohje: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/100-lintulajia-haasteen-atlassarja/.
Atlashavaintoon tarvittavista pesimävarmuusindekseistä julkaistiin ohjevideo: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=yhlUBHjKZdU

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:
https://lintuatlas.fi/   sekä   https://www.birdlife.fi/lintuatlas/
Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset, havainnoijat): https://tulokset.lintuatlas.fi/
Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.
Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/
Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:
https://lintuatlas.fi/indeksit/   sekä   https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/
Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”: https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid
Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/