Torniopastukset-Kevät 2020

Torniopastuksia peruttu

Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen hallitus on päättänyt Koronavirustilanteen takia peruuttaa kaikki tälle keväälle suunnitellut torniopastukset paitsi aivan toukokuun loppuun merkityt Uudenkaupungin opastukset. Seuraamme viranomaisten ohjeita ja suosituksia sekä tilanteen kehittymistä. Jatkamme torniopastuksia syksyllä.

Littoisten Järvelän kosteikko auringon laskiessa. Kuva: Jenni Lindstedt

 

TLY järjestää lintutorniopastusta eri puolilla toimialuettaan tänäkin keväänä. Aloitamme maanantaina  30.3. ja jatkamme opastuksia toukokuun 14.päivään asti pääasiassa arki-iltaisin klo 18-20 seitsemällä eri lintupaikalla. Poikkeuksena Hiujärven torni, jossa opastukset ovat vasta toukokuun lopussa. Hiujärven tornin lisäksi mukana tänä keväänä ovat Järvelän kosteikon lava Littoisissa, Kuusistonlahden eteläinen torni, Raisionlahti, Hirvensalon Friskalanlahti, Halikonlahden lintutorni sekä ihan uutena paikkana Paraisten Lenholmenin lintutorni. Kunkin paikan opastuspäivät ja -ajat on merkitty sivun lopussa olevaan taulukkoon. Paikat löydät karttalinkistä, joka aukeaa klikkaamalla paikan nimeä.

Paikalla olevan oppaan avustuksella on helppo tutustua kulloinkin paikalla olevaan linnustoon. Käymällä opastuskohteilla useamman kerran, saa lintujen muutosta hyvän kuvan. Kovalla sateella opastusta ei välttämättä järjestetä. Oppaina ovat keväällä 2020 ainakin Esko Gustafsson (EGu), Jorma Hellstén (JoH), Raimo Hyvönen (RHy), Kauko Häkkilä (KHä), Arto Kalliola (ArK), Turkka Kulmala (TKu), Jari Kårlund (JKå), Petri Laine (PLa), Rauno Laine (RLa), Jenni Lindstedt (JLi), Kai Piikkilä (KPi), Suvi Riihiluoma (SRi), Leena Tervaportti (LTe), Olli Kanerva (OKa), Kurt Taxell (KTa), Helge Wikströn (HWi), John Linden (JoL), Tiina Ihanakangas (TIh), Petri Vainio (PJV), Hannu Allonen (HAl) sekä Sven Forsell (SFo). Lisätietoja antaa Jenni Lindstedt 050-9667894.

 

Laulujotsen Järvelän kosteikolla. Kuva: Jenni Lindstedt

Järvelän kosteikko on tulviva peltoalue Littoistenjärven pohjoispuolella. Alueella lepäilee ja pesii monipuolinen rantalinnusto. Pysäköintipaikka sijaitsee Järveläntien ja Vanhan Littoistentien risteyksessä, josta on lyhyt kävelymatka Järveläntien varressa olevalle lintulavalle. Lintulava sopii myös liikuntarajoitteisille.

Kuusistonlahti on ruovikkoinen merenlahti, jonka rannalla on nyky-Suomessa poikkeuksellisen hieno iso laidunniitty. Lintutornin parkkipaikka on kohdassa jossa Fiskarintie tekee jyrkän mutkan oikealle pois pellon reunasta.

Friskalanlahti Hirvensalossa on ruovikkoinen merenlahti, jonka rannalla on laaja laidunniitty. Lahdelle voi saapua useaa eri reittiä. Friskalanlahdella opas on paikalla alla taulukossa kerrottuina aikoina.

Raisionlahden lintutornilta on hyvät näkymät matalan lahden vesialueelle ja rantaniityille. Ihan uudelle tornille kuljetaan Nesteentien kevyen liikenteen väylältä lammaslaitumen poikki pitkin siltaa. Kunnostuksen jälkeen lahden linnusto on monipuolistunut ja havainnoitavuus parantunut. Vuoden mittaan lahdella havaitaan kaikki Suomessa säännöllisesti tavattavat kosteikko- ja rantalintulajit ja jokunen harvinaisuuskin. Harmaasorsa suosii lahtea kerääntymisalueena. Läheisten väylien liikenne haittaa ajoittain kuuluvuutta. Nesteentien varren paikoitusalueelle mahtuu puolisen tusinaa henkilöautoa. Tornisaarekkeesta on maanpinnan tasoltakin hyvä näkymä luoteen ja kaakon väliseen sektoriin.

Lenholmenin lintutornin löytää, kun ajelee Paraisten keskustasta kymmenisen kilometriä Nauvon suuntaan. Kun tien vasemmalla puolella alkaa näkyä sekä kaatuneita että yhä pystyssä olevia ikivanhoja tammia, tietää olevansa hollilla. Lenholmenin virallinen parkkipaikka näkyy Saaristotielle. Parkkipaikalta on infotaulu ja viitoitus niin lintutornille kuin luontopolullekin.

Uudenkaupungin Hiunjärvi tarjoaa etenkin keväällä ja alkukesästä  mukavaa katsottavaa kaikille linnuista kiinnostuneille. Järven pesimälajistoon kuuluvat muun muassa kurki. laulujoutsen ja härkälintu.  Kaislikon päällä voi nähdä liitelemässä ruoskosuohaukan ja kaulushaikarakin voi puhallella. Myös monet vesilinnut, kuten nokikanat suosivat järveä pesimäpaikkana.

Halikonlahti on pitkä ja kapea lahti ja yltää Kemiön saaren molemmilta puolilta aina Salon kaupungin liepeille asti. Halikonlahden leveää pohjukkaa kutsutaan Viurilanlahdeksi. Halikonlahteen laskevat useat alueen joet. Ne ovat tuoneet paljon maa-ainesta ja ravinteita lahteen, minkä vuoksi Halikonlahti on paikoin hyvin rehevöitynyt. Rehevöitymisen vuoksi Halikonlahti on kehittynyt merkittäväksi lintuvesistöksi. Halikon lahdella on kaksi lintutornia. Lahdella on tavattu harvinaisiakin lintulajeja.

 

 

 

 

Päivä

Klo

JÄR

KUU

RAI

FRI

LENHALHIU *
ma25.518-19:30      RLa
ma1.618-19:30      RLa

 

Selitykset:

FRI = Friskalanlahti, Turku

JÄR = Järvelän kosteikko, Kaarina

HAL = Halikonlahden lintutorni, Salo

HIU = Hiunjärvi, Uusikaupunki

* Hiun opastusajat 18-19:30

KUU = Kuusistonlahti eteläinen, Kaarina

RAI = Raisionlahti, Raisio

LEN= Lenholm, Parainen