Kevätretki Georgiaan 25.4.–5.5.2020

Kuvat: Jouko Högmander

Georgia on Euroopan mielenkiintoisimpia lintumaita, ja lisäksi maa on kuuluisa mahtavista maisemista, erinomaisesta ruuasta ja ystävällisistä ihmisistä. Matka käsittää 9 retkipäivää seuraavanalaisella suunnitelmalla.

Lennot Helsingistä yhdellä välilaskulla Tbilisiin. Lähtö illalla ja perillä ollaan kello kolmen jälkeen aamulla 26.4. Nukkumiset jäävät siltä yöltä vähiin, sillä kansainväliset lennot laskeutuvat Tbilisiin yöllä. Aamulla on lähtö kohti vuoristoa.

Ensimmäisenä kohteena ovat Kaukasus-vuoriston ylärinteet Kazbegin suunnassa. Siellä retkeillään kaksi kokonaista päivää. Lintulajiston mielenkiintoisimmat tuttavuudet ovat vuorileppälintu, rakkapunavarpunen, kaukasianteeri ja kaukasianlumikana. Lisäksi täällä on hyvät mahdollisuudet nähdä partakorppikotkia, lumivarpusia ja kalliokiipijä. Vuoritiltaltti ja kaukasianuunilintu ovat yleensä jo saapuneet muutolta tähän aikaan kevättä, ja alppivaris ja alppinaakka ovat aika tavallisia noissa korkeuksissa.

Korkean vuoriston jälkeen siirrytään maan itäosaan, jota luonnehtivat kuivat arot ja puoliaavikot. Matkalla nähtäneen mm. balkaninsieppoja ja monia petoja. Lähellä Azerbaidzanin rajaa vietetään taas kaksi kokonaista päivää. Alueella pesii mm. aavikkohaukka, keisarikotka, käärmekotka, pikkutuulihaukka ja kolme lajia korppikotkia, ja sirovarpushaukoilla on muutto lopuillaan noihin aikoihin. Pikkulinnuista kiintoisia ovat mm. arokiuru, kaspiankerttu, arotasku, valkoselkätasku, punakottarainen ja ruostepyrstö. Aamuisin on ilo kuunnella mustafrankoliinin tunnusomaista soidinääntä ja mustapääsirkun laulua. 

Idästä siirrytään illaksi Tbilisiin. Matkalla poiketaan järvelle, jossa tavataan mm. armenianlokkeja. 

Tbilisistä jatketaan Georgian eteläosiin, lähelle Armenian rajaa, jossa on kuivaa ylänköaluetta järvineen. Siellä lajisto vaihtelee kevään sääolojen ja etenemisen mukaan, usein tavataan mm. ruostesorsia, valkopääsorsia, monia tiiralajeja, kahta lajia pelikaaneja, nunnataskuja, rusotaskuja ja kallionakkeleita. 

Viimeinen yö nukutaan Tbilisissä ja lähtö kotia kohti on aikaisin aamulla. 

Matkan hinta on noin 1850 €/henkilö. Tämä käsittää lennot, matkat maassa, majoitukset, kaikki ruokailut sekä paikallisen lintuoppaan palvelut. Mahdollisen ylijäämän TLY käyttää luonnonsuojelutarkoituksiin. Matkanjohtajana toimii Jouko Högmander.

Edellytyksenä mukaan pääsemiseen on:

  • TLY:n jäsenyys (jäsenmaksu maksettuna)
  • Voimassa oleva laaja matkavakuutus (hyvä olla voimassa jo ennakkomaksun yhteydessä)
  • Ilmoittautuminen ensi tilassa TLY:n nettisivujen kautta, ks. www.tly.fi/retket/.  10 ensimmäistä ilmoittautunutta ja maksanutta mahtuu mukaan, seuraavat 2 otetaan varalistalle
  • Ennakkomaksun 500 € suoritus TLY:n tilille 10.10. mennessä. Tätä ei palauteta (paitsi jos koko retki perutaan), pakollisen esteen sattuessa on mahdollisuus saada korvaus matkavakuutuksesta.
  • Maksu tilille Nordea FI58 2341 1800 0045 35
  • Maksun tekstikenttään maininta Georgia 2020 ja maksajan nimi sekä osoite.
  • Loppumaksu tilille 15.3.2020 mennessä

Lisätietoja antavat Jouko Högmander (jouko.hogmander@gmail.com, 0400-826 440) ja Kim Kuntze (kim.kuntze@gmail.com).

*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.